fredag 1 mars 2013

                                 

                                Graduerade gråfilter.


Att använda sej av graduerade gråfilter ställer krav på en att välja motiv därefter. Man bör, om man kan, välja så hög kvalitet som man har råd till. Billigare varianter ger ofta blå-röda färgstick i färgbilderna. Om man tänker omvandla bilderna till svartvitt i redigeringen har det kanske mindre betydelse vilken kvalitet man väljer. Men försök att få en så jämn övergång mellan grått och helt genomskinligt som möjligt. Det franska märket Cokin är en bra början, då med kvalitet P. dom filterna är kompitabla i storlek med andra märken som man kan inhandla på nätet. Det finns en uppsjö av varianter på graduerade filter, runda eller fyrkantiga, jag har själv använt mej av dom fyrkantiga Cokin P. G2. med filterhållare och anpassningsring till objektivet. Summan blir runt 5-600 kronor. Här några bildexempel.














2 kommentarer:

  1. På en del av bilderna syns förändringen i gradueringen ganska tydligt, medan på andra nästan inte alls.
    Tror att användningsområdet är ganska så begränsat till naturbilder med rak horisont, oavsett om man lägger horisonten i nederkant, mitten eller långt upp. Filtret är säkerligen mest användbart på solnedgångsbilder vid havet tillsammans med ett gråfilter med 3- 4 gångers tidsförlängning. Allt för att få mjukt fint flyt i vattnet samtidigt som himlen får en vacker färg. Lycka till Med filtren.

    / Lars

    SvaraRadera
  2. Man kan nog ha mycket skoj med olika filter, men det som verkar att vara mest användbart är nog ND och det graduerade gråfiltret. Men visst krävs det nog en viss teknik för att få till det. Är lite inne på Lasses tänk på användningsområdet...i alla fall att få flyt i vattnet med de längre slutartiderna, samt mer struktur i himlen.
    Ska ju även jag skaffa mig kitet så småningom...ska bli skoj att få leka med lite andra leksaker ;-)

    Vh

    SvaraRadera